Kit érdekel a hang, ha 4K-ban rögzítek

12th febr 2021, szerző: treszy

A DSLR videózás forradalma és az elérhető árú kamera mozgató eszközök megjelenése olyan kimagasló képminőséget és szemet gyönyörködtető látványvilágot hozott az esküvői videók tekintetében is, hogy tátott szájjal nézzük a menyasszony bevonulását megörökítő, a menyasszonyi ruha uszályával együtt mozgó gimbal stabilizált felvételét, majd az ezt követő vágást az örömapa közelijéről, ahogy meghatódva, tökéletes kompozícióban öleli magához lányát a oltár előtt. A háttérben a zene kibontakozása hallható, ami a csúcspontját épp az ölelés pillanatában éri el. Hát lehet ezt még fokozni?! Szerintünk nagyon is!

A filmélmény legalább fele hangélmény

Történetet mesélni lehet csak képekkel is, mégis a hang fontosságát már a film történelmének hajnalán felismerték, csupán a technika még nem tette lehetővé, hogy alkalmazzák is. Még a némafilmekre is csak utólag hivatkozunk így, valójában nagyon is hangosak voltak, nagyobb városokban egész komoly zenekar kísért egy-egy filmelőadást, és több helyen narrátor is felolvasta a feliratokat. A legnagyobb filmrendezők szerint is a hang legalább 50%-ban hozzájárul a filmélményhez, de sok jelenetnél ez a szám akár a 80%-ot is elérheti, valahol pedig hang nélkül teljesen értelmét veszti filmélményről beszélni. Na de mi a helyzet az esküvőkkel? Mit tud hozzátenni egy esküvői filmhez a jó zeneválasztás, egy-egy hanghatás, atmoszféra, beszédhang? Bizony nagyon is sokat!

Atmoszféra

Ahhoz, hogy igazán a film helyszínén tudja érezni magát a néző és a hangulatot átélhesse, fontos egy-két jellemző hanggal is ráerősíteni a vizuális élményre. Ilyen lehet, ha ne adj Isten esik az eső az esküvő napján, a csordogáló patak az étterem mellett, vagy a madárcsicsergés az erdőben lévő ceremónia helyszínen. Ha jól használjuk, még az autó után kötött üdítősdobozok, vagy egy betyár ostorcsattogtatásai a pusztában is hatásos lehet. Mutatunk pár példát, hallgassatok bele az alábbi filmek elején található atmoszférába!Beszédek hangja

Az esküvői filmek történetmesélésének egyik leghatásosabb eszköze a beszédhangok felhasználása. Ehhez persze alapvető fontosságú, hogy ezek a beszédhangok tökéletes minőségben legyenek meg, és ehhez mindig a legmegfelelőbb eszközt tudjuk használni. Emiatt néha furcsán néznek ránk, hogy miért mikroportozzuk be a vőlegényt, vagy miért kérjük meg az örömapát többször a beszéde előtt, hogy mindenképpen a mikrofonba beszéljen, mert vonalból veszünk hangot.

Bár Magyarországon nincs nagy hagyománya a vacsora előtti beszédeknek, külföldön ez bevett szokás, az USA-ban kis túlzással az első csók után a legfontosabb esemény egy esküvőn. Az első londoni esküvőn, amin részt vettem, olyan várakozás övezte a “Best Man Speech”-et, mintha itthon Bödőcs Tibor stand-upját várná a násznép elé.

Mai napig az egyik legkedvesebb esküvői filmünként emlékszünk Flóra és Gergő 2017-es kisfilmjére, mert hiába készültek a felvételek a mai felszerelésünknél jóval kezdetlegesebb eszközökkel, mégis az örömapa vacsora előtti beszéde és a készülődés közbeni belszélgetés a menyasszonnyal olyan jól megadja a film ívét, hogy még 4 év után is a tökéletes példa arra, hogy milyen hatást lehet elérni egy beszédhangokra épülő esküvői filmmel.